BLOGS

 Diny Kiers 11-11 2019

Stilzitten als een kikker.  

Eindelijk heb ik mezelf iets gegeven dat ik als kind altijd zo fascinerend vond; een sneeuwbol. Zo eentje die je rond kerst veel ziet. Met een dromerig landschap erin en sneeuw dat als je die wereld even op zijn kop zet daarna weer naar beneden dwarrelt.

Mijn ouders gaven geen geld uit aan zulke “prullaria”, dus ging ik mijn romantisch hart maar ophalen bij de buurmeisjes Tijben. Daar hadden ze meer van dat soort, in de ogen van mijn ouders vast nutteloos, speelgoed maar dingen die wel mijn fantasie prikkelden.

Tijdens het kijken naar dat trage neerdwarrelen van de sneeuw kon ik even wegdromen in een andere wereld.

Nu heb ik een bol met een kikker er in.

In tijden van drukte zorgt mijn chaotische brein af en toe voor rare taferelen. Mijn agenda is namelijk niet altijd mijn beste vriend. Dubbele afspraken? Dat komt voor, evenals het omdraaien van cijfers van data.

Of zoals vorige week gebeurde toen mijn thuisfront mij opbelde in de supermarkt dat er toch echt nu een cliënt voor de deur stond. Zelfkritiek wil door mijn hoofd kwaken en er zitten nog meer venijnige kikkers klaar om op me te springen met schor schaamte- en schuldgekwaak.

Deze kikker in zijn glazen huis zit stil.

Gek genoeg kunnen kikkers dat juist ook heel prachtig. Denken zittend op hun plompenblad niet na over hoe ze net die ene vette vlieg hebben gemist en hoe ze verdorie toch zo stom hebben kunnen zijn en beter op dat andere blad hadden kunnen gaan zitten.

Staat de wereld werkelijk op zijn kop? Wat gebeurt er feitelijk? Kan ik rustig naar al dat opgedwarrelde binnenin mij kijken? Het kalm observeren en me juist even de tijd gunnen? Kan ik de mildheid vinden? Het is immers toch al gebeurd. Ik kan het niet meer veranderen. Ik kan alleen maar invloed hebben op hoe ik er vervolgens mee om ga.

Thuisgekomen heeft mijn cliënt in de praktijkruimte zichzelf een kopje koffie gemaakt en vertelt ze hoe ze in de wachttijd mooi even haar agenda op haar telefoon heeft kunnen bijwerken want dat had ze vanmorgen in de haast nog niet kunnen doen!

Soms veranderen kikkers in een engel op je schouder.