Compassietraining

Ieder jaar start in het voorjaar een compassietraining MBCL. Het is een verdiepingscursus van 9 sessies verdeeld over ongeveer 12 weken die na de mindfulnesstraining MBSR, gevolgd kan worden.

Ik geef deze training volgens de methode van Frits Koster en Erik van den Brink bij wie ik de opleiding voor Compassietrainer heb gevolgd.

De training zal de eerste 3 weken wekelijks plaats vinden en daarna met meer ruimte ertussen, om de 14 dagen á 3 weken. Totaal zijn er weer 8 bijeenkomsten en een stiltedag. De beoefening wordt niet als huiswerk zoals bij de MBSR maar meer als oefen suggesties in een soort keuze menu aangeboden van waaruit je naar believen gebruik van kunt maken.

Het is vooral geschikt voor mensen die de o.a.:

  • neiging hebben om streng voor zichzelf en/of anderen te zijn,
  • zich de kritiek van anderen sterk aantrekken,
  • last hebben van perfectionisme, het te graag te goed willen doen, de lat hoog leggen voor zichzelf.
  • een andere willen weg zoeken in de verhardende maatschappij en bij willen dagen aan minder conflict of strijd in je zelf en met anderen.
  • beter om willen leren gaan met gevoelens van onveiligheid of tegenslag,
  • willen leren hoe meer compassie met je zelf en anderen je leven vergemakkelijkt en je kwaliteit van leven verhoogt.

Voor als je meer inzicht wilt in hoe je op basis van mindfulness samen met heartfulness makkelijk in staat bent om op momenten van zorg, spanning, ongenoegen, angst, piekeren jezelf te kalmeren en tot een andere modus te kunnen terugkeren.

Je leert je ingeslepen, innerlijke patronen te ontdekken en te herkennen waardoor je met behulp va de specifieke meditaties deze kunt onderzoeken, kunt herkennen en kunt ombuigen.

Je werkt met het werkboek – Compassie in je leven- dat ik voor je bestel. Zie info hieronder.

Wil je de cursus volgen dan is het belangrijk het boek niet in het voren te lezen maar juist parallel aan de bijbehorende sessies. De ervaring leert dat de cursus in een groep, zoals die door mij wordt aangeboden de kansen vergroot om de hele Compassiereeks te voltooien en werkelijk in de praktijk te brengen.

Uit het boek: Een vriendelijker omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid, minder angst om fouten te maken – wie wil dat niet? In de praktijk blijkt het leven lang niet altijd gemakkelijk te zijn. Compassie, of mededogen, stelt je in staat meer levensgeluk te ervaren.
Compassie is een sensitieve houding bij lijden in onszelf en in anderen, en de bereidheid ons in te zetten om dit lijden te verlichten en te voorkomen. Compassie is bij iedereen in aanleg aanwezig, maar kan door allerlei omstandigheden onvoldoende tot wasdom komen. Onderzoek toont aan dat compassie een gouden weg aanreikt naar emotionele gezondheid, welzijn en veerkracht. 

Je kunt dit vermogen door oefening laten groeien en verdiepen. De compassietraining is wetenschappelijk onderbouwd en dit boek beschrijft het programma in acht hoofdstukken, met een rijkdom aan vrij downloadbare oefeningen en andere oefenmaterialen. De auteurs hebben inmiddels in vele landen ervaring opgedaan met het geven van de training. In deze volledig herziene editie van Compassie in je leven – mindfulness verdiepen met heartfulness zijn de meest recente ontwikkelingen en inzichten opgenomen.

‘Dit boek leidt ons door het landschap van ons dagelijkse leven en biedt nieuwe perspectieven. Het nodigt ons uit eerst te lezen, dan te reflecteren en dan te oefenen. Ik kan je dit boek van harte aanbevelen.’ – uit het voorwoord van Mark Williams, emeritus professor in klinische psychologie, universiteit van Oxford.

Auteurs: Frits Koster en Erik van den Brink.
Uitgeverij: Boom, herziene druk 2019 (1e druk 2015).
ISBN 9789089534811.
Prijs: € 31,50 inclusief gratis downloadbare oefeningen.

Meer info over deze training kun je opvragen via mail of telefoon.