Training

Signalen van stress of piekerende gedachten en negatieve emoties beter leren herkennen?

Mijn ervaring:                                                                                                                Met regelmatig beoefenen van mindfulness ben ik in staat gemakkelijker de signalen van mijn lichaam op te merken. Het stelt mij in staat sneller bij te sturen en daardoor mijn innerlijke rust en vertrouwen terug te vinden.

“Waar je naar kijkt verandert, waar je je tegen verzet blijft”.

Voor wie is deze training?

De mindfulnesstraining is een effectieve methode voor mensen die meer ruimte willen voor ontspanning en de mentale veerkracht willen versterken.

Voor mensen met stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten en (chronische) pijn Wanneer je slecht kunt slapen of moeilijk kunt ontspannen, last hebt van angst- of stemmingsklachten of burnoutklachten.

Wat leer je? Je leert met meer focus te werken en te zien wat prioriteit heeft. Je raakt minder verstrikt in gedachten en gevoelens. Je leert met humor en mildheid met jezelf om te gaan.

Hoe oefenen we?

De mindfulnesstraining vindt plaats in een groep en duurt 2 en een half uur op een vast dagdeel per week, verspreid over 8 weken. Plus nog een extra oefendag na de 6e week. We doen een beroep op eigen kracht en zelfhelend vermogen. We wisselen de ervaringen uit en je doet o.a. eenvoudige bewegingsoefeningen. Deze ga je thuis vervolgen met behulp van een werkboek en audiobestanden. De oefeningen zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn in het dagelijks leven.

Nieuw zijn de online trainingen. De sessies duren in dit geval korter. Ongeveer 1,5 uur per keer. Het is hierbij ook mogelijk deze sessies overdag te volgen. Ontstaan in het Coranatijdperk en volgens het VMBN even effectief gebleken. Een mooie kans om juist in deze tijden waarin  innerlijke rust, focus, moed om los te laten wat je niet kunt vasthouden en aanvaarding extra ondersteunend en welkom kan zijn. 

Voorgesprek

Als je belangstelling hebt en je wilt je aanmelden is er altijd eerst een voorgesprek. Je krijgt een introductie op de training zodat je in kunt schatten hoe het proces kan verlopen.

Nazorg: er is een nagesprek, 3 weken na de training. Elke maand is er de mogelijkheid om mee te doen met een terugkomavond.

Individuele training of duotraining op maat?

Wil je de training niet in een groep doen maar individueel? Dan stippelen we samen een traject op maat uit.

Een ander mooi concept is om samen met iemand anders, in een duo deze training te volgen; partners, collega’s of vrienden. Zo kun je elkaar volgen in je ontwikkeling en elkaar blijvend stimuleren en motiveren als dat nodig is.

De eerste van de 10 sessies is een intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om kennis te maken en om je goed te kunnen adviseren of individuele mindfulness training inderdaad aansluit bij je verwachtingen. We bespreken verder jouw behoeften, de thema’s die op dit moment spelen en datgene waar je graag mee aan de slag wil.

In de volgende acht sessies van 1 1/2 uur behandelen we de stof van één groepssessie. Je krijgt hetzelfde werkboek met informatie die groepsdeelnemers ontvangen en de audiobestanden om thuis te oefenen. De laatste sessie is een nagesprek, ongeveer 3 weken na afloop.

Tijdens deze training krijg je de persoonlijke aandacht die je nodig hebt om mindfulness te beoefenen en te integreren in het dagelijkse leven. Je gaat  denk- en gedragspatronen herkennen en onderzoekt hoe je daar anders, bewuster, mee om kunt gaan. De individuele training biedt uitgebreid de ruimte om persoonlijk in te gaan op wat je tegenkomt tijdens de mindfulness beoefening. Zo werk je in 8 weken, specifiek gericht op jouw persoonlijke situatie behoeften en tijd aan meer rust in je hoofd en balans in het leven.

Misschien vraag je je af of een hele training op dit moment voor jou wel geschikt is en wil je alleen een aantal coachingsgesprekken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Coaching kan zinvol zijn als je in een sessie wat langer stil wil staan bij specifieke thema’s die je ‘mindful’ wil benaderen. Bijvoorbeeld leren omgaan met stress op het werk of specifieke situaties waarin je graag bewust en adequaat wilt reageren, in plaats van op de automatische piloot. Vaak is het volgen van een mindfulness training het begin van op een andere manier in het leven staan.

Lees ook mijn blogs http://zienmindfulnessmeppel.nl/blog/